In de omgeving

Bezienswaardigheden en Attracties Welsum en omgeving

Welsum is een dorp aan de IJssel in de tegenwoordige gemeente Olst-Wijhe in de Nederlandse provincie Overijssel en gelegen aan de linkeroever van de IJssel. Het dorp wordt aan de landzijde geheel omgeven door Gelderland; de bewoners hebben een herindeling naar de gemeente Epe en de provincie Gelderland altijd afgewezen. Welsum heeft circa 600 inwoners (2010).Het kippenras Welsumer is uit deze plaats afkomstig. Opvallend zijn de huisjes langs de IJsseldijk; deze hebben vaak een ingang op de dijk en, één verdieping lager, een ingang op dorpsniveau. De toren van de protestantse kerk is rond 1475 gebouwd. Verder staat in het dorp de korenmolen Houdt Braef Stant uit 1856.

 

 

Attracties op minder dan 15 km

Gezinspark ’t Smallert 4-99 jaar Attractiepark speeltuin
Minigolf USA Wilp 4-88 jaar
Balorig Wijhe 1-12 jaar Speeltuin
Laag Buurlo 2-99 Kinderboerderij
Heerde 7-99 Lasergamen
Monkey Town Apeldoorn 1-99
Recreatiegebied Emst 0-80 Zwembad
Scheg IJsbaan Deventer 4-99
Hertenboerderij De Weerd Nijbroek 0 – 99 jaar – Parken-Dierentuin-Kinderboerderij
Pitch and Putt Golf Heerde 4 – 99 jaar
Pitch&Putt Golf Bussloo Wilp 8 – 88 jaar
Ezelboerderij De Koperen Ezel Epe 2 – 99 jaar Kinderboerderij
Speelboerderij de speelpool Deventer 1-12
Heggies Speelschuur Emst 1-12

 

Tussen 15 en 30 kilometer

Apenheul Apeldoorn 2 – 99 jaar – Dierentuin ca. 16 km
CODA Museum Apeldoorn 4 – 99 jaar ca. 15 km
Buitensportactiviteiten Vadesto Hattem 9 jaar Actief/Botenverhuur ca. 16 km
Het Nationale Park Hoge Veluwe Hoenderloo 0 – 99 jaar Parken/Dierentuin ca. 26km
Julianatoren, Apeldoorn 2 – 12 jaar Attractiepark ca. 15km
Kano verhuur Klarenbeek 6 – 99 jaar ca. 17km
Klimbos Ermelo 5 – 70 jaar ca. 28km
Walibi Holland, Biddinghuizen 1 – 99 jaar ca. 28km

De IJssel

De IJssel ligt in een groot dal tussen de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug. De rivier is inclusief alle kronkels ongeveer 125 kilometer lang. Het IJssellandschap is altijd aan veranderingen onderhevig geweest. Maar de IJssel nog steeds één van de mooiste rivieren van Nederland, volgens velen zelfs de allermooiste. Het water, de uiterwaarden, de natuurgebieden en de Hanzesteden vormen een toeristische trekker van formaat. Er komt een kettingsnoer van parels langs de IJssel: van vogelkijkschermen tot arrangementen, van schilderplekken tot rustige plaatsen om met je voeten in de IJssel te zitten. Er is een website die tips en handige informatie geeft om de IJssel écht te ontdekken. Voor meer informatie over alle activiteiten, www.ijssel.info.

De Tuin van Fortmond ( Tuinen van Salland )

Je bent welkom bij de Tuin van Fortmond. De tuin is gelegen in het natuurgebied de Duurse Waarden. Rondom het architectonisch bijzondere designhuis en een natuurlijk tuin gecreëerd met grote groepen vaak hoog opgaande vaste planten en grassen. Daaromheen een glooiend gazon, bosje , bloemenweide en een kalkrijk veldje met bv. sleutelbloem, knolsteenbreek en beemdooievaarsbek. Deze tuin is individueel of in groepen te bezoeken van april tot september. Toegang voor de voorjaarszondagen en de zomerdagen is € 5,- per persoon, inclusief koffie / thee, iets lekkers en een rondleiding. Voor meer informatie mail of bel  Telefoonnummer 0570 564317  Email: dehaanfortmond@gmail.com. Adres: Fortmonderweg 47 Olst.

’t Welsums Kippeneindje (7 km)

’t Welsums Kippeneindje is een wandeling door het rivierenlandschap bij Welsum. Kenmerkende IJsselhoeven en mooie vergezichten wisselen elkaar af. Welsum heeft bekendheid gekregen om zijn hoenderras ‘de Welsumer’. De gespikkelde donkerbruin gekleurde eieren van deze kip waren begin vorige eeuw bijzonder populair. Vanaf de jaren zestig Lengte wandeling: 7 km Op de schouwpaden krijgen bijzondere planten en dieren weer een kans, vandaar dat het gras pas laat gemaaid wordt en soms hoog staat. Meer informatie omtrent de wandeling op www.welsum.info.

De Korenmolen Houdt Braef Stand

Deze achtkantige stellingmolen staat in de volksmond ook bekend als De Molen van Steenbrugge. Aan de molen valt de zeer hoge stelling op die liefst 10.25 boven de grond uitsteekt. De molen is oorspronkelijk in 1856 gebouwd en is bedrijfsvaardig. Opvallend aan deze molen in Welsum is de baard met de tekst: 1856 Houdt Braef Stant 1986. De molen beschikt slechts over één koppel maalstenen. De onderbouw van de molen is als woning in gebruik. In 2011 is de molen grondig gerestaureerd. Metselwerk hersteld, een nieuwe stelling en het koppel vernieuwd en weer maalvaardig gemaakt. Geregeld draait de molen weer en af en toe wordt er zelfs weer gemalen.

De IJssellinie

Museum de IJssellinie: verdedigingswerken uit de koude oorlog Als antwoord op de dreiging van de koude oorlog werd na de 2e WO in het diepste geheim een plan uitgevoerd voor het aanleggen van een waterlinie. Deze moest de eventuele opmars van de Russen tegenhouden. De resten van dit militaire verdedigingswerk in Olst worden als museum beheerd. Een volledig ingericht hospitaal bunker, commandobunker en tankkoepels die u kunt bezoeken. De IJssellinie ligt op landgoed de Haere tussen Deventer – Olst. Meer info www.ijssellinie.info

Geitenboerderij de Wolf – Terwolde (Veluwe)

Geitenboerderij de Wolf op nog geen 100 meter afstand van elk vakantiehuisje op het vakantiepark. De geitenboerderij bestaat uit een geitenhouderij waar onze lammetjes wonen en een kaasmakerij waar wij van geitenmelk onze geitenkaas maken. Een echte aanrader om te bezoeken dus!

Kasteel Olst

Het Huis de Roze is een combinatie van een landhuis en een boerderij. Op de voorgevel van de boerderij pronkt het jaartal 1636. De functie van boerderij is behouden en wordt gerekend tot de IJsselhoeven: karakteristieke boerderijen uit het eind van de 19e eeuw gesitueerd in het IJssel dal.

Toeristisch Overstappunt Welsum

Deze TOP is gelegen aan de IJsseldijk, ter hoogte van nr. 91, net ten noorden van de Stuurman kolk. Toeristische Overstappunten (TOP’s) zijn speciaal ingerichte plekken van waaruit u heerlijk kunt fietsen en wandelen via bewegwijzerde en beschreven routes.

Veerdienst Olst-Welsum

Het Olsterveer is een veerdienst over de rivier de IJssel tussen Olst en Welsum. Beide oevers behoren tot de provincie Overijssel en bij de gemeente Olst-Wijhe. Het veer is enige verkeersverbinding tussen de twee delen van de gemeente. De dienst bestaat al eeuwen, de eerste documentatie over een veerverbinding op deze plek stamt uit 146. Tot 1800 heette de oeververbinding het Welsumerveer  Veer voor voetgangers en fietsers Veerdienst Olst Geopend: Hele jaar. Maandag t/m vrijdag: 7.00 – 22.00 uur Zaterdag: 8.00 – 22.00 uur Zondag: 9.00 – 22.00 uur.